Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل مؤسسه کتابراه از افزایش تمایل ایرانی‌ها به استفاده از کتاب‌های صوتی و تغییر عادت مطالعه آنها در دوران پساکرونا خبر داد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، صنعت نشر ایران که عموماً به صورت سنتی به کار خود ادامه می‌داد، تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا تا حدودی از این رویه عقب‌نشینی کرده و شروع به فعالیت در بسترهای جدید کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

افزایش آمار انتشار آثار به صورت الکترونیک بیانگر دو نکته مهم است؛ نخست تغییر رویه ناشران و اعتماد به این نشر و دیگری، تغییر سلیقه مخاطبان ایرانی.

هرچند در سال‌های اخیر استفاده ایرانی‌ها از کتاب‌های الکترونیک کم و بیش رو به رشد بود، اما شیوع ویروس کرونا و تعطیلی‌های گاه و بیگاه کتابفروشی‌ها سبب شد تا گرایش به این سمت و استفاده از کتاب‌های صوتی و الکترونیکی چندین‌برابر گذشته شود. به نظر می‌رسد این موضوع در میان کتاب‌های صوتی بیشتر از کتاب الکترونیک دیده می‌شود. هزینه‌های پایین‌تر و از سوی دیگر، دسترسی آسان به کتاب‌های صوتی سبب شده تا بخش‌هایی از جامعه که چندان عادت به کتابخوانی نداشتند، به سمت استفاده از این نوع کتاب‌ها متمایل شوند؛ از این دسته می‌توان به گروه‌هایی مانند زنان خانه‌دار یا سالمندان اشاره کرد که به دلیل آسان بودن استفاده از کتاب‌های صوتی، مشتری‌های جدید این کتاب‌های درگوشی بوده‌اند.

خبرگزاری تسنیم به مناسبت بیست و نهمین دوره هفته کتاب با مجید شریفی، مدیرعامل شرکت کتابراه، در رابطه با تغییر سلیقه و عادت مخاطبان ایرانی به گفت‌وگو پرداخته است که می‌توانید در ادامه بخوانید:

*تسنیم: آقای شریفی ماه‌های پس از شیوع ویروس کرونا، سالی عجیب برای نشر ایران محسوب می‌شود، آمار فروش کتاب‌ها به دلیل عدم برگزاری نمایشگاه کتاب، تعطیلات مقطعی کتابفروشی‌ها و ... گاه در مقاطعی کاهش محسوسی داشت. این موضوع برای نشر الکترونیک و به ویژه کتاب‌های صوتی به چه صورت بود؟ از تجربه این مدت خود بگویید.

گرایش به سمت استفاده از نشر الکترونیک در جهان به دو دلیل کرونا و دسترسی آسان به این دست از کتاب‌ها بود. اما در ایران عامل دیگری نیز در جذب مخاطبان به سمت استفاده از کتاب‌های صوتی و الکترونیک وجود داشته و آن مسئله کاغذ بود. گران شدن قیمت کاغذ همسان با دلار و مقرون به صرفه نبودن چاپ کاغذی همزمان شد با شیوع ویروس کرونا و این مسئله در گرایش مخاطبان به سمت استفاده بیشتر از کتاب‌های الکترونیک و صوتی مؤثر بود.

مسئله دیگری که در این تغییر سلیقه و تمایل مردم نقش داشت، بسته شدن کتابفروشی‌ها در مقاطعی بود که ما با پیک کرونا مواجه بودیم. در دیگر کشورها عموماً کتابفروشی‌ها مشمول محدودیت‌های کرونایی نمی‌شدند و به فعالیت خود ادامه می‌دادند، اما در ایران این موضوع وجود نداشت. از سوی دیگر، نگرانی‌هایی که مردم برای بیرون رفتن از خانه داشتند نیز در این تمایل مؤثر بود.

در پیک‌های کرونایی و قرنطینه تفریح‌های دیگری مانند سینما، تئاتر و ... تعطیل بود و فقط یک کتاب صوتی باقی مانده بود. در چنین فضایی افرادی که کتاب‌های صوتی و الکترونیک را تجربه نکرده بودند، به استفاده از این دست از کتاب‌ها متمایل شدند؛ به طوری که این دست از مشتریان ما افزایش داشت.

*تسنیم: معمولاً مخاطبان شما را چه قشری از جامعه تشکیل می‌دهند و چه موضوعاتی در این ایام بیشترین مخاطب را داشته است؟

 از سنین مختلف، از کودکان تا سنین بالا مخاطبان ما در این مدت بودند. افرادی که کهولت سن دارند به دلیل اینکه چشم‌هایشان برای خواندن کتاب همراهی نمی‌کند و ضعیف است، از استفاده از کتاب‌های صوتی استقبال کردند. گروه سنی کودک و نوجوان از دیگر گروه‌هایی بودند که کتاب‌های ویژه آنها در این ایام با افزایش فروش همراه بود. میانگین سنی مشتریان ما بین 18-32 بود، در این میان گروه کودک و نوجوان و میانسالان اقبال خوبی به سمت استفاده از کتاب‌های صوتی نشان دادند.

در مورد موضوع کتاب‌ها نیز باید بگویم که کتاب‌هایی که در قالب داستان و رمان نوشته شده‌اند، بیشترین مخاطب را داشتند. از سوی دیگر، کتاب‌هایی که مرتبط با روانشناسی، خودباوری، افزایش اعتماد به نفس و ... هستند نیز با افزایش مخاطب همراه بودند.

*تسنیم: به عنوان یکی از فعالان حوزه نشر الکترونیک ‌آمادگی پاسخگویی به این حجم از مخاطبان را داشتید؟

ما در ابتدا پیش‌بینی این حجم از استقبال را نکرده بودیم. در آخرین روزهای سال 98 که قرنطینه در شهرهای مختلف اعمال شد، با این استقبال مواجه شدیم و مجبور شدیم که به سرعت زیرساخت‌ها را توسعه دهیم. خوشحالیم که این اتفاق افتاد و توانستیم پاسخگوی نیاز مخاطبان خود باشیم.

*تسنیم: در مجموع میزان فروش شما چند درصد افزایش داشتند؟

قبلاً مشتری‌ها قشر کتابخوان ثابت بودند، اما الآن از گروه‌های مختلف مخاطب داریم. در ابتدای دوران کرونا ما شاهد رشد 100 درصدی بودیم، اما این میزان رفته‌رفته بیشتر شد؛ به طوری که در سال 99 این میزان به 300 درصد افزایش یافت. الآن این رشد کمی کمتر از گذشته شده است، اما همچنان استفاده از این دست از کتاب‌ها ادامه دارد.

*تسنیم: ما همیشه یک مقاومتی در برابر عرضه کتاب‌ها به صورت نشر الکترونیک از سوی ناشران کاغذی داشتیم. نوعی بی‌اعتمادی یا عدم اطلاع از ساز و کار نشر الکترونیک سبب می‌شد که تعداد قابل توجهی از ناشران پیش از کرونا متمایل به استفاده از فناوری‌های نوین برای عرضه آثارشان نباشند. این مسئله فکر می‌کنم که در ماه‌های اخیر تغییر کرد.

استقبال خوبی هم از سمت ناشران در این رابطه صورت گرفت؛ به نحوی که تا این لحظه به میزان استقبالی که از سمت ناشران شده نتوانستیم پاسخ درخوری دهیم؛ به همین دلیل در حال گسترش تیم هستیم که بتوانیم به درخواست‌ها رسیدگی کنیم.

*تسنیم: به نظر شما این تغییر عادت کتابخوانی ایرانی‌ها از سنتی و کاغذی به سمت استفاده از کتاب‌های الکترونیک و صوتی مقطعی است یا ادامه‌دار خواهد بود؟

من این موضوع را وابسته به نشر کاغذی می‌دانم. مثلاً در کشورهای اروپایی تسهیلات زیادی برای نشر کاغذی در دوران کرونا در نظر گرفتند، به عنوان نمونه کتابفروشی‌ها در دوران کرونا تعطیل نمی‌شدند یا برای ارسال کتاب و رساندن آن به دست مردم، تسهیلات ویژه‌ای در نظر گرفته شده بود. اگر از این به بعد به نشر کاغذی خدمات ویژه‌ای در نظر بگیرند، دسترسی به کتاب‌ها را فراهم و تسهیل کنند و قیمت را نیز به صورت مناسب ارائه دهند، کتاب کاغذی مخاطب خود را خواهد داشت.

در جهان نشر کاغذی با نشر الکترونیک رقابت چندانی ندارند و علاقه‌مندان به سمت استفاده از هر کدام از کتاب‌هایی می‌روند که به آن عادت کرده‌اند و علاقه دارند. فکر می‌کنم در ایران هم همین مسئله صدق می‌کند؛ مگر اینکه در هر طرف ارائه خوبی وجود نداشته باشد.

انتشار دو کتاب صوتی از اشعار ساعد باقری با صدای شاعر

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کتاب کتاب صوتی کتاب کتاب صوتی استفاده از کتاب های صوتی سمت استفاده شیوع ویروس کرونا کتاب های صوتی نشر الکترونیک کتابفروشی ها نشر کاغذی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۵۳۲۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقشی از شخصیت‌های قصه‌های ایرانی بر روی پوستر نمایشگاه کتاب

 شاپور حاتمی طراح پوستر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، درباره چگونگی شکل‌گیری ایده آن بیان کرد: این پوستر برداشتی است از قصه‌های مادربزرگ‌ها که بعد‌ها مادران برای فرزندان خود تعریف کردند و کم‌کم این قصه‌ها وارد دنیای کودکان شدند و کانون پرورش فکری نیز در امر تبدیل این قصه‌ها به کتاب، سرآمد ناشران کودک و نوجوان شد.

او ادامه داد: شخصیت‌هایی که در این پوستر به نمایش درآمده‌اند و در کنار مادربزرگ قصه‌گو قرار گرفته‌اند برگرفته شده از قصه‌هایی، چون «بزک زنگوله پا»، «روباه و زاغ» و «شاهنامه» که قصه‌ای کاملا حماسی و کلاسیک دارد، است. سعی کردیم شخصیت‌ها جان‌دار باشند و قابل لمس تا برای بچه‌ها شخصیت‌ها به درستی شکل بگیرند. در انتخاب رنگ نیز تلاش‌مان بر این بود تا از رنگ‌های گرم استفاده کنیم که به فضا و حال و هوای کودک و نوجوان نزدیک‌تر است.

این طراح درباره چرایی انتخاب این شخصیت‌های داستانی گفت: قصه و روایت این شخصیت‌ها را تقریبا همه بچه‌ها می‌دانند و شنیده‌اند. اگر به سراغ شخصیت‌های دیگر می‌رفتیم این امکان وجود داشت که همه بچه‌ها با قصه آنها آشنایی نداشته باشند ولی درصد بالایی از کودکان به واسطه کتاب‌های درسی و قصه، شخصیت مادربزرگ قصه‌گو - که مهمانان ناخوانده را به خانه خود دعوت می‌کند - یا قصه شنگول و منگول و حبه انگور را می‌شناسند. شاهنامه نیز در انواع و گونه‌های مختلف درباره قصه‌هایش روایت داریم. در واقع به سراغ قصه‌هایی رفتیم که نیاز به رمزگشایی نداشته باشد و بچه‌ها کاملا بتوانند با آنها همزاد پنداری و با آن ارتباط برقرارکنند.

حاتمی همچنین درباره نقش و حضور کانون پرورش فکری در این پوستر نیز توضیح داد: کانون در این سال‌ها نقش مهمی در ترویج کتاب و قصه‌گویی ایفا کرده است. در واقع این کانون بود که شروع کرد قصه‌ها را به صورت کتاب و متن منتشر کردن و در دسترس بچه‌ها قرار داد، به همین دلیل نیز ما در پوستر کانون از مادربزرگ و شخصیت‌های قصه‌ها استفاده کردیم.

او در ادامه اظهار کرد: از نظر نوع تکنیک تصویرسازی، اما تلاش کردیم به دنیای نوجوانان نزدیک شویم و حتی این را در نظر گرفتیم تا سادگی هم وجود داشته باشد و بچه‌ها بتوانند ماکت این شخصیت‌ها را در قالب کاردستی در ایام برگزاری نمایشگاه بسازند.

سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز در این نمایشگاه با آثار خود حضور دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • کتاب «خانه زیر آب و جوجه لاک پشت ها» منتشر شد
  • افزایش اعتبار بن دانشجویی در نمایشگاه کتاب
  • چاپ کتاب تصویری «همه‌ش مال جوجه باشه!» برای کودکان
  • نقشی از شخصیت‌های قصه‌های ایرانی بر روی پوستر نمایشگاه کتاب
  • افزایش ۱۶ درصدی تولید فولاد ایران در فصل نخست ۲۰۲۴
  • جلوه‌ای از شکوه زندگی امام صادق(ع)
  • سازمان جهانی بهداشت: همه‌گیری کرونا باعث افزایش چاقی در کودکان شده است
  • سبقت‌اللهی و رستمیان به فینال تپانچه ۱۰ متر باکو نرسیدند
  • بازماندن پورحسینی از صعود به فینال تپانچه جهانی
  • تداوم افزایش ترانزیت خارجی از مسیر ایران/ رشد ۴۷ درصدی ترانزیت خارجی از مسیر ایران در فروردین